פליפר לשיניים: תותבת קטנה עם לא מעט חסרונות

פליפר לשיניים הוא פתרון זמני פרקטי עבור מצבים של חוסר בשיניים. מתי משתמשים בו, איך הוא מיוצר ואילו סוגי פליפרים יש? כל התשובות במאמר הבא

פליפר לשיניים

אנשים רבים אשר סובלים מאבדן שיניים ושוקלים לעבור השתלת שיניים בשיטה השמרנית והארוכה, נזקקים בשלב שאחרי העקירה לפליפר לשיניים. הפליפר הוא תותבת קטנה לשיניים הנתמכת בצורות שונות ומשתנות לבסיס השיניים או לשיניים הסמוכות.

מתי משתמשים בפליפר לשיניים?

בהשתלת שיניים בשיטה השמרנית, אשר אורכת תקופה ארוכה, מבצעים עקירות כירורגיות של השיניים שאינן מתפקדות. לאחר מכן, החניכיים ועצם הלסת זקוקים לתקופת החלמה ואיחוי מחדש שאורכת בדרך כלל כששה שבועות עד חצי שנה. זאת משום שבשיטה מסורתית זו, העקירות גורמות לא פעם לשינוי בצורת החניכיים ובמבנה העצם התומכת, ורופאים רבים חוששים מהחדרה מיידית של השתלים הדנטליים. כדי להשלים את החלל שנוצר מהעקירה, משתמשים בפליפר לשיניים.

הפליפר, כאמור, הוא תותבת זמנית המספקת פתרון פרקטי ואסתטי זמני, עד החלמה מוחלטת של האזור מהעקירה. הפליפר מסייע בספיגת עצם – מצב המתרחש לא פעם בגלל העקירה (והופך לא פעם את החדרת השתלים לבעייתית). הפליפר, אשר צבעו ורוד ומזכיר את צבע החך ואוחז באמצעות חוטי ברזל או ווים בבסיס מבנה השן.

הליך הייצור והחיבור של הפליפר

בטרם החיבור של הפליפר לשיניים, יש לייצר אותו בהתאמה אישית לפה המטופל או המטופלת, בהכנה מראש על ידי טכנאית שיניים. רופא השיניים מודד את הפה באמצעות מטבע אליו הוא יוצק גבס – והדגם שמתקבל מועבר לטכנאית השיניים במעבדה. הפליפר יוכן בדיוק מירבי כדי שיתאים לחך העליון או לצדודית הלשון (כאשר מדובר בפליפר בלסת התחתונה). את תהליך הכנת הפליפר מכנים "הזרקה בלחץ".

סוגי פליפרים לשיניים

קיימים פליפרים לשיניים מסוגים שונים, הן מבחינת חומרים מהם עשויים והן מבחינת התאמתם ללסת העליונה או התחתונה. בדרך כלל הפליפר עשוי מחומר גמיש, פלסטי וקל משקל הנקרא ואלפלסט ולעיתים הוא עשוי דווקא ממפלסטיק אקרילי. סוג של פליפר אחד הוא כזה שננעל ללסת על ידי פלטה אקרילית אשר מותקנת בין השיניים. סוג אחר של פליפר הוא כזה המתחבר באמצעות חוטי ברזל לבסיס הפה עם כדוריות קטנות בקצה.

פליפר לשיניים – האם זה כדאי?

התשובה לשאלה זו היא כמובן אינדיבידואלית – יש מטופלים שאין להם בעיה עם הליך ארוך ומורכב של השתלת שיניים בשיטה השמרנית, ומוכנים לסבול את תקופת ההמתנה, הכאבים וחוסר היציבות בפה כתוצאה מהפליפר. יחד עם זאת, ברור כי התקנת פליפר טומנת בחובה לא מעט חסרונות. חסרון בולט של של הפליפר הוא שהתותבת עצמה נשלפת ולעיתים נוטה להשבר. בנוסף, לאחר התקנת הפליפר לא פעם מטופלים מדווחים על תחושה מגושמת ולא טבעית בפה. מאחר שהפליפר נוטה לספוג צבע כדאי להמנע ממשקאות מכתימים כמו קפה, תה, קולה ועוד, ויש להקפיד על ניקוי יומי שלו כדי להפטר משאריות מזון וחיידקים.

חשוב לזכור: הפליפר עלול גם להתנתק ממקומו משום שאינו מקובע לחניכיים, ואף להתרופף במהלך הזמן בשל תזוזה של שיניים סמוכות – כך שהוא בשום אופן אינו פתרון יעיל לטווח ארוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *