הקצאת חניכיים – המוצא האחרון לפני השתלת שיניים
אם אתם סובלים מדלקת חניכיים חמורה, בוודאי שמעתם על הטיפול הדנטלי בעל השם המלחיץ הזה. אז מתי מבצעים הקצאת חניכיים? מה שלבי הטיפול? ומה אפשר לעשות אם אינו מצליח? כל הפרטים על הקצאת חניכיים, רגע לפני שניגשים להשתלת שיניים בכל הפה
רובנו סבלנו מדלקת חניכיים בתקופה מסוימת בחיינו. אתם בוודאי מכירים את הנוהל: בהתחלה לא מקפידים על צחצוח שיניים יעיל, ואז מעט מזניחים עם החוט הדנטלי, והופ, בפעם הבאה שאנחנו מבקרים אצל השיננית, היא מודיעה שאנו סובלים מדלקת חניכיים.
מאחר שהסימפטומים לדלקות הללו אינם תמיד נראים לעין, ולא כולם מקפידים על ביקורת דנטלית שגרתית, לא פעם דלקת החניכיים ה"תמימה" כביכול, מתפתחת למחלת חניכיים חמורה, הדורשת טיפול הקצאת חניכיים.
לפני הכל, חשוב להבין: מהי הקצאת חניכיים?
הקצאת חניכיים היא טכניקה רפואית לפתור בעיית חניכיים קשה, אשר כאמור, לא פעם מתחילה מדלקת חניכיים קלאסית.
הקצאת חניכיים קרויה גם בשמות "הקצאת שורשים" או "גרידת חניכיים".
התהליך הוא למעשה ניקוי עמוק של השיניים והחניכיים, בחלקים בהם איננו מסוגלים להגיע אליהם בצחצוח רגיל, ואף לא בטיפול שיננית שגרתי – אשר בו, מוסרת האבנית ממשטח השן בלבד.
את הטיפול לא פעם מבצעים רופאים פריודנטים, מומחים לרפואת חניכיים, אשר מוכשרים בביצועו מתוך היכרותם המקצועית של כל הרקמות באיזור.
ממה נגרמת תופעת ה"כיסים" שיש לנקות בטיפול?
כיסי חניכיים הם תופעה דנטלית שנוצרת כתוצאה מדלקת חניכיים חמורה אשר לא טופלה בזמן. כיס נחשב לפער חריג של מרווח החניכיים מסביב לשן (מעל ל3 מ"מ).
כאשר הדלקת מגיעה עד לשורשי השיניים, היא משמשת למצע עבור חיידקים ובקטריות להתפתח בכיסי החניכיים (החלקים עמוקים של החניכיים).
החשיפה הזאת של שורשי השן למחלה, עלולה לגרום לזיהומים חמורים, החלשת השיניים ובעיות רפואיות נוספות.
מה כולל טיפול הקצאת חניכיים?
בדרך כלל, בשל האינטנסיביות של הטיפול והקושי להגיע לחלקים שונים בפה, נהוג לחלק את טיפול הקצאת החניכיים לשלבים, משניים ועד ארבעה שלבים נפרדים.
שלבי הטיפול
✽ הרדמה: הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית, על ידי זריקת הרדמה (קיים מזרק אלקטרוני המפחית משמעותית את הכאב).
✽ ניקוי עמוק: באמצעות שימוש במכשור ייעודי לטיפול (סקיילרים, קיוטרות), רופא או רופאת השיניים מבצעים ניקוי יסודי של כיסי החניכיים, בשילוב מכשיר הפועל על מים ואוויר.
הטיפול אורך כשעה לכל רבע ממשטח החניכיים השלם, כלומר ארבע שעות בסך הכל, מחולקות לטיפולים נפרדים.
✽ שגרת שמירה: לאחר הטיפול, יש להקפיד על היגיינת פה מיטבית, על מנת לשמר את התוצאות הקצאת החניכיים.
לא פעם מקבלים המטופלים הוראה לשטוף את הפה בחומר חיטוי עדין לאחר צחצוח השיניים הקבוע במשך תקופה, ואף ליטול תרופות אנטיביוטיות בכדי למנוע זיהומים בפה.
לאחר הטיפול יש להקפיד על הימנעות מעישון ומלעיסה שלך מזון קשה מדי.
מה קורה כשהטיפול לא פותר את הבעיה?
ברוב המקרים, הקצאת החניכיים גורמת למשטחי שורש השן להיות נקיים מאבנית ולכם החניכיים מצליחות להירפא ולהיצמד בחזרה לשיניים, באופן התקין.
גם הכיסים העמוקים נוהגים להצטמצם משמעותית.
יחד עם זאת, לעיתים, על אף יעילותו של טיפול הקצאת החניכיים, אין די בו כדי לפתור את הבעיה.
מטופלים אשר הזניחו את השיניים שלהם במשך שנים, לא הקפידו על היגיינה נכונה לאחר הטיפול או סובלים מבעיות גנטיות בתחום הדנטלי, מוצאים את עצמם סובלים גם לאחר הטיפול.
מחלת החניכיים עלולה לחזור ולהוות מכשול של ממש בחיי היומיום של המטופלים, בתחושת כאב או אי נוחות בפה.
במקרים אלה, נהוג לבצע אחד משני הליכים רפואיים: ניתוח חניכיים או השתלת שיניים.
חשוב להבין כי ניתוח חניכיים הוא פרוצדורה רפואית רצינית, ולא פעם מומלץ למטופלים "לדלג" הישר אל טיפול השתלת השיניים.
זאת משום שלא מעט מטופלים לאחר ניתוח החניכיים עדיין אינם מרוצים מהתוצאות, ובוחרים לבצע השתלת שיניים כדי לקבל מערכת שיניים חדשה, בריאה ואסתטית.