שיננית – על חשיבותו של טיפול תקופתי

כולנו יודעים שחשוב להקפיד על היגיינה דנטלית: אנו דואגים לצחצח את השיניים פעמיים ביום ולהשתמש באביזרים כמו מי שטיפת פה וחוט דנטלי. אבל כמה מכם זוכרים להגיע לטיפול אצל שיננית באופן תדיר? במאמר זה נסביר את החשיבות בשירותיה של השיננית כדי לשמור על בריאות הפה.

מה היא שיננית?

שיננית מהווה חלק בלתי נפרד מהצוות של מרפאת השיניים. היא בוגרת לימודים מדעיים ומחזיקה ברישיון מטעם משרד הבריאות כדי להעניק למטופלים הדרכה ושירותי תחזוקה לשמירה על בריאות הפה והשיניים.

הצורך במקצוע השיננית הוא תולדה של המסקנה כי יש צורך לשמור על בריאות הפה באופן קבוע על מנת לצמצם את היווצרות הנזקים למינימום האפשרי. בכך ניתן לחסוך מהמטופלים סבל שאינו הכרחי, כמו כן כסף וזמן על הטיפול שאפשר היה להימנע ממנו אילו היגיינת הפה הייתה נשמרת תקינה.

רופא שיניים מטפל

תפקידי השיננית

התפקידים העיקריים של השיננית מתחלקים לכמה תחומים:

התפקיד העיקרי הראשון הוא הענקת הדרכה וייעוץ למטופל, זאת כדי ללמד אותו כיצד לשמור על בריאות הפה והשיניים באופן מיטבי. הדרכות אלה כוללות הדגמה איך לצחצח את השיניים בצורה נכונה ויעילה כדי להסיר מהן לכלוך וחיידקים.

בנוסף, השיננית יכולה לייעץ למטופל בנוגע לשאלה אילו הרגלי חיים עשויים לתרום לבריאות השיניים ואילו עלולים לפגוע. לדוגמה, היא יכולה להסביר למטופל מעשן על החשיבות בהפסקת העישון וכיצד הרגל זה פוגע בו.

התפקיד העיקרי השני של השיננית הוא הסרת אבנית ומשקעים אחרים שהצטברו על השיניים. ישנה חשיבות גדולה בהסרת האבנית משתי סיבות: האחת היא שהאבנית מונעת ממברשת השיניים לנקות את איזורים אלה באופן יסודי ולכן עלולות להתפתח שם בעיות כמו דלקת חניכיים, דימום וריח רע מהפה; והסיבה השניה היא אסתטית מאחר וניתן להבחין באבנית. במסגרת טיפול אצל שיננית מוסרת האבנית, כך שפני השטח של השיניים שבים להיות לבנים וחלקים.

האבנית נוצרת כתוצאה משקיעה של מינרלים ושאריות מזון אשר נצמדים אל דפנות השן. רובד זה, שנקרא גם "פלאק", מכיל גם חיידקים שבמסגרת פעילותם מייצרים רעלנים שפוגעים בשן. ניתן להבחין באבנית באמצעות הסתכלות במראה – אם אתם מזהים בעין שכבה צהובה-אפורה בעלת מרקם מחוספס, סימן שאתם סובלים מאבנית.

הצטברות של אבנית ורובד החיידקים על גבי השן היא גורם מרכזי להיווצרות דלקת חניכיים ובעיות נוספות בחלל הפה. טיפול קבוע אצל שיננית עוזר להפחיתן באופן משמעותי.

שיננית

להלן טיפולים נוספים ששיננית מוסמכת לבצע:

  • הסרת עודפי מלט מכתר.
  • ליטוש כתר וסתימות.
  • הסרה של תחבושות ותפרים באיזור הפה.
  • מתן תרופות לשחרור מושהה לטיפול במחלות חניכיים ע"פ מרשם.
  • לקיחת מידות לתבניות לימוד.
  • מתן חומר הרדמה מקומי ע"י מריחה.
  • ביצוע צילומי רנטגן

מי צריך להגיע לטיפול אצל שיננית ומתי?

מאחר וקצב היווצרות האבנית משתנה ממטופל למטופל, תדירות הצורך לבקר אצל שיננית עשוי להשתנות בהתאם. בגדול, ההמלצה היא להגיע לביקורת אצל רופא השיניים כל חצי שנה ואפשר לנצל את ההזדמנות כדי לבקש ממנו לבדוק מה מצב האבנית.

בניגוד לדעה הנפוצה בקרב הציבור, גם ילדים ובני נוער חשופים להצטברות אבנית על השיניים ולפיכך גם למחלות החניכיים שעלולות להתפתח כתוצאה מכך. מבחינת האוכלוסיה הבוגרת, הערכות טוענות כי 80 אחוזים ממנה סובלים מהבעיה. לא כולם מודעים לכך שבעיה זו היא קיימת אצלם בגלל שהם נתקפים בכאבים רק אחרי שמחלת החניכיים שהתפתחה הספיקה להחמיר.

לסיכום, הקפדה על ניקוי יומיומי עם מברשת שיניים ועם אביזרי היגיינה דנטלית נוספים לצד ביקור תקופתי אצל שיננית כטיפול מונע מסוגלים לחסוך מכם את רוב מחלות הפה הנפוצות כמו עששת (חורים), דלקות חניכיים, ריח רע מהפה ודימומים.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *