סייעת שיניים – דמות מפתח בטיפול דנטלי ובהשתלות שיניים
סייעת שיניים היא דמות שבטח נתקלתם בה במהלך ביקור שגרתי אצל רופאי שיניים – האסיסטנטית של רופא או רופאת השיניים, אשר ביצוע תפקידה הכרחי עבור הפעילות השוטפת הן של הטיפול עצמו והן של התנהלותה הכללית של המרפאה על הצד החיובי ביותר.
סייעות שיניים הוא מקצוע אשר משתייך לענף מקצועות העזר הרפואיים הנקראים גם פרא-רפואיים. מאחר שמדובר במקצוע עם רוב נשי מובהק, לרוב אנו נתקלים בביטוי "סייעת שיניים" ולא "סייע שיניים", למרות שאין מן הנמנע, כמובן, שגם גברים יעסקו בתחום.
תפקידיה השונים של סייעת השיניים
תפקידה העיקרי של סייעת השיניים הוא לעזור לרופא או לרופאת השיניים לבצע את עבודתם על הדרך הטובה ביותר. הסייעת מבצעת צילומי רנטגן, מגישה לרופאי השיניים כלים במהלך הטיפול, מכינה מבעוד מועד את החומרים הדרושים עבור כל טיפול ספציפי, מחטאת את הכלים בטרם השימוש בהם בפה המטופל או המטופלת ואחראית לא פעם גם על ניהול רשימות מלאי של המרפאה, הזמנת חומרים ופיקוח על הספקים השונים.
בדרך כלל, הסייעת אינה נוגעת בפה של המטופל או המטופלת במהלך טיפול השיניים, אך יתכנו מקרים בהם היא תסייע למטופלים במידת הצורך בסידור הסינר, הזזת צינורית השאיבה ושאר פעולות בלתי מזיקות אשר מטרתן היא להקל על נוחות המטופלים ולדאוג לכך שהטיפול מתבצע כיאות.
לימודי סייעות שיניים
מסלול הלימודים לסייעות שיניים משלב רכישת ידע רפואי תוך כדי התנסות מעשית. בדרך כלל תנאי הקבלה ללימודים הם 12 שנות לימוד, ראיון אישי ולעיתים גם מבחן פנימי של המוסד המבוקש. משך הלימודים נפרש על פני כשנה וחצי, מתוכן כ-1000 שעות עבודה מעשית ושימוש במיומנויות וכלים אשר נרכשו בלימודים בשטח.
סייעות שינים ומשרד הבריאות
על פי החלטת בג"ץ נאסר על משרד הבריאות להנפיק תעודת הכרת מעמד במקצועות פרא-רפואיים עד הסדרת החקיקה בתחום. לכן מעסיקים ציבוריים רשאים להעסיק גם סייע או סייעת שיניים שאין בידיהם תעודת הכרת מעמד ממשרד הבריאות. בכדי לוודא את הכשרת הסייעת ניתן לבקש לראות אישור על כך שעברה את המבחנים ההכרחיים בתקופת לימודיה.
ההבדל בין סייעת שיניים לשיננית
לא מעט אנשים מתבלבלים בין סייעת רופא השיניים לבין השיננית. אך בניגוד לסייעת רופא השיניים אשר מסייעת לרופא או רופאת השיניים בעבודתם, השיננית אחראית על תחום היגיינת הפה ועל ביצוע פעילויות רפואיות בפה של המטופל או המטופלת, כמו למשל ניקוי אבן מהשן. בנוסף, השיננית לא פעם מדריכה מטופלים ומטופלות להיגיינת פה מונעת דלקות חניכיים.
שני התחומים אמנם חשובים לתחום רפואת השיניים אך שלא בדומה לסייעת השיניים, השיננית יכולה לעבוד בסופו של דבר גם לבדה במרפאה השיניים ללא צורך ברופא או רופאה נוכחים עמה ולטפל במטופלים בבדיקות תקופתיות בדרך כלל. לעומת זאת, סייעת רופא או רופאת השיניים מלווה אות הרופאים במהלך טיפול השיניים עצמו בעבודה שוטפת, זורמת וללא תקלות. נוכחותה של סייעת שיניים הוא קריטי עבור טיפול שיניים יעיל וזריז ככל האפשר.
אז בפעם הבאה שאתם מבקרים אצל רופא השיניים, כדאי שתשימו לב לעבודתה של הסייעת אשר מבטיחה את קיומו התקין של טיפול השיניים שלכם.